Nowe zadania elektryczności

Z elektrycznością ludzkość stykała się już od zara-nia swych dziejów i wtedy bowiem niebo przecinały błyskawice, a „suchy” kot, pogłaskany pod włos, sypał iskrami.

Przez długi czas istota tych zjawisk była okryta ta-jemnicą, gdyż dopiero w XIX wieku udało się wtłoczyć błyskawicę w szklaną bańkę żarówki. Niewiele lat minęło od tamtych czasów, a jak szerokie zastosowania znalazła już elektryczność! To ona porusza trolejbusy i tramwaje, ożywia ekran telewizora, topi metale i rozpędza cząstki elementarne w ruchach akce-leratorów. Można byłoby długo jeszcze kontynuować tę listę, czy jednak wyczerpie ona wszystkie możliwości energii elektrycznej?

– Oczywiście, że nie – odpowiada dyrektor Instytutu Problemów Elektrofizyki B. R. Lazerenko. – Przykładów zresztą nie trzeba szukać daleko. Ja sam, jeszcze przed wojną, a więc jako bardzo młody człowiek, odkryłem (wraz z moją żoną Nataszą) jedno z nowych zastosowań elektryczności – iskrową metodę obróbki materiałów. Metoda ta jest już dziś szeroko rozpowszechniona na całym świecie, gdyż za jej pomocą można obrabiać supertwarde stopy, a nawet diamenty. Oczywiście nie było to odkrycie wyjątkowe – nowe zastosowania elektryczności odkrywane są bez przerwy i to niekiedy w zupełnie nieoczekiwanych dziedzinach tu jednak chciałbym się zatrzymać tylko przy jednej z nich – przy agrobiologii.

O tym, że elektryczność wywiera wpływ na żywe organizmy, wiedziano już od dawna. Mniej więcej od dwustu lat domyślamy się również, że w procesach wewnątrz organizmu elektryczność odgrywa niemałą rolę problemy te jednak do dziś nie są w pełni zbadane i wyjaśnione.

Oto najprostszy przykład: umieszczamy roślinę w polu elektrycznym o parametrach wyraźnie różniących je od pól spotykanych w przyrodzie i już po zaledwie 20 minutach obserwujemy pierwsze objawy więdnięcia. Po 2 godzinach pozostaje już tylko martwy kikut z bezsilnie obwisłymi liśćmi.

Wydaje się, że już rozumiemy wszystko, ale… Niekiedy to samo doświadczenie ma zupełnie od-mienny przebieg. Roślina nie więdnie, a zaczyna gwał-townie przyspieszać wzrost ¡i daje plon 4-6 razy więk-szy niż roślina kontrolna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *