Czy gotowanie naprawdę musi zabierać dużo czasu?

0
138
odsłon

Wiele osób uwielbia gotować, ale – jak mówią – nie mają na to tak naprawdę czasu. Tymczasem, by jeść smacznie i zdrowo nie trzeba dużo stać przy kuchence i spędzać w kuchni wiele czasu. Wystarczy wiedzieć, jak wykorzystać odpowiednie produkty.

Szybkie dania nie bez smaku

Dużo osób uważa, że gotując szybko, pozbędą się smaku, a przy tym spędzą przy kuchence kilka chwil za dużo, przez co wolą kupić coś na wynos – tracąc pieniądze – lub jeść niezdrowo – tracąc zdrowie. Ewentualnie decydują się na połączenie. Tymczasem nie jest prawdą, że szybkie dania są niesmaczne. Oczywiście na szybko nie zrobi się kaczki konfitowanej czy piersi z gęsi sous-vide, ale z pewnością będzie można stworzyć danie pełne aromatu, smaku i niebanalnych rozwiązań. Warto zatem szukać inspiracji i pomysłów na pyszny obiad na Najlepszewkuchni.pl lub na jednej z wielu innych stron kulinarnych.

Makaron nade wszystko

Tak, włoska kuchnia należy do tych najszybszych, ale nie można odmówić jej smaku i aromatu. Dzieje się tak nie tylko dlatego, że używa się tu idealnych połączeń i perfekcyjnych proporcji, ale także poprzez produkty. Dbałość o nie wyróżnia włoską kuchnię ponad wszystkie inne. Tutaj pomidory mają najwięcej smaku, a czosnek jest bogaty i wyrazisty. W tej kuchni króluje makaron i z niego możemy skorzystać, szukając szybkich dań pełnych smaku. Ugotowanie go to tylko kilka chwil, a w drugim naczyniu podsmażyć możemy boczek z czosnkiem i przyprawami oraz dobrą oliwą z oliwek albo przygotować na szybko sos pomidorowy i wrzucić do niego trochę mięsa. Dodatkowo bazylia lub jajko, ser lub kapary i po kilku chwilach niezwykłe danie gotowe.

Dania jednogarnkowe

Plusem przy przygotowaniu szybkich dań jest także to, że nie używa się wielu składników, a to sprawia, że danie musi być dobrej jakości, by było smaczne. Tak jest z daniami jednogarnkowymi. Tutaj liczy się kreatywność i szybkie działanie. Np. przepis na mięso pieczone w rękawie z warzywami to za jednym zamachem partia ziemniaków, sałatki oraz mięsa. Wszystko trafia do jednego rękawa i wymieszane w przyprawach ląduje w piecu. Nie trzeba długo czekać, aby np. polędwiczka wieprzowa lub cielęcina były gotowe. Prawie bez naszej ingerencji. Dlatego zdecydowanie warto szukać szybkich pomysłów na pyszny obiad na Najlepszewkuchni.pl i nie tylko.